Zoom és el servei de videoconferències més preuat en aquesta època de confinament. Tots els que poden treballar en línia s’ajunten al voltant d’aquesta plataforma. Molts estan aprenent a usar-la, però realment és segura?
Al desembre de 2019, Zoom anunciava 10 milions d’usuaris; tres mesos després tenia més de 200 milions d’usuaris diaris. El passat 25 de març, la plataforma va comunicar que va ser l’app més descarregada a nivell mundial.

Creada en 2011 en la Silicon Valley per l’enginyer Eric Yuan, Zoom Vídeo Communications enlaira en la borsa de valors a l’abril 2019. Compta amb grans empreses que contracten la seva plataforma, entre altres, Oracle, Uber i HSBC. Té èxit en el món professional i universitari.
Per què tant d’èxit?
El primer és que la plataforma és robusta. El flux de les videoconferències és bo fins i tot amb 100 persones connectades, i la seva versió gratuïta et permet fer gairebé tot. L’ús està limitat a 40 minuts, però pots reactivar la sessió i continuar per 40 minuts més. Un altre avantatge, i part del seu èxit, és que no has d’instal·lar res en la teva computadora ni estar registrat per a assistir a una reunió.
Zoom té múltiples opcions: pots xatejar, compartir la teva pantalla, un PowerPoint, una imatge, un vídeo, una pàgina web i fins a un cel·lular o una tauleta. La qualitat del vídeo és bona, fins i tot amb una connexió baixa, i amb gairebé tots els dispositius: laptop, cel·lular i tauleta.
La plataforma té projectes a futur, millorar la qualitat de la imatge, però amb el confinament, Zoom va cancel·lar la seva versió en 4K, demostrant que l’objectiu major és reduir el cost de la taxa de transferència.
Tots els que treballem des de la nostra casa usem Zoom a nivell professional, però va sorgir una nova utilitat: ho usem per a estar en contacte amb la nostra família, amics, participar en festes virtuals, veure concerts o noces. La nostra vida social es basa en Zoom.
Zoom és utilitzat en el món educatiu. Professors i alumnes, sense escola física, s’acostumen a treballar amb aquest mitjà. És la plataforma ideal per a educar, i veiem una oferta ja gran de cursos en línia que la utilitzen.
Zoom és segur?
Com totes les plataformes, Zoom recol·lecta les teves dades de contacte, els dispositius utilitzats i metadades, com la durada de les sessions, el nombre de participants i els noms i correus dels quals s’inscriuen. Zoom assegura no vendre les seves bases de dades a tercers.
Però l’assumpte és sobre els enregistraments de vídeos que s’emmagatzemen en els servidors de Zoom, pel que sembla no estan protegits. La plataforma ja va tenir problemes amb la seguretat i privacitat dels usuaris. Hackers van aconseguir tenir accés a les cambres dels usuaris i diverses vulnerabilitats més.
Per a entrar en una sessió que no necessita contrasenya, t’arrisques al fet que qualsevol persona que té la lliga pugui entrar. És el que anomenem el Zoom-Bombing. Irromps en una reunió i comparteixes materials pornogràfics o violents fins que et treuen.
Una altra vulnerabilitat, si entres a Zoom amb el teu correu, és que tots els participants el rebran. Si et connectes amb Facebook, la xarxa social comptarà amb les dades dels participants a sessions i, gràcies a un programa que va desenvolupar Facebook per a Zoom, tindrà accés a les dades dels usuaris, estiguin connectats o no. Zoom promet esborrar aquestes línies de codi.
Totes les aplicacions que tenen accés a la teva càmera de vídeo són problemàtiques a nivell de seguretat, però així i tot, aquests desavantatges no ens impediran a continuar usant Zoom durant una bona estona.
Jean-Luc Lenoble
https://www.marketingcapacitacion.com/zoom-ventajas-y-desventajas/
Leave a Reply